فهرست مطالب

منابع آب و توسعه - سال دوم شماره 5 (پیاپی 8، زمستان 1393)

نشریه منابع آب و توسعه
سال دوم شماره 5 (پیاپی 8، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • عاطفه عادلی*، منوچهر فتحی مقدم، حبیب موسوی جهرمی صفحه 1
    سد تالوگ واقع در استان خوزستان، نقش مهمی در تولید برق و تامین آب منطقه دارد. مطالعات این سد در حال انجام است. بنابراین تولید سری های زمانی مصنوعی و برآورد صحیح دبی ورودی به این سد در سال های آتی نقش مهمی در برنامه ریزی منابع آب آن خواهد داشت. در این تحقیق با استفاده از آمار جریان برآوردشده رودخانه تالوگ در محل سد تالوگ، مدل سازی استوکستیک برای هردومنظور فوق صورت گرفته است.همچنین مدل های مختلف استوکستیک مانندمدل های اتورگرسیو (AR)، میانگین متحرک (MA) و اتورگرسیو میانگین متحرک (ARMA)به داده ها برازش داده شده اند. با توجه به معیارهای اطلاعاتی آکائیک و شوارز نتایج مدل سازی نشان می دهد که از میان مدل های مختلف استفاده شده روی داده های فوق، مدل (ARMA(2،3 کارایی بهتری داشته است. بنابراین با توجه به مدل انتخاب شده،پنج سری زمانی مصنوعی و همچنین پیش بینی سری زمانی برای آینده با استفاده از مدل مذکور انجام و نتایج آن در تحقیق حاضر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی استوکستیک، سری های زمانی سالانه، دبی، سد تالوگ
  • مینا علمباززاده، * منوچهر چیت سازان، مجتبی شیرمردی صفحه 14
    سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ابزاری مهم در علم هیدروژئولوژی است که در ارزیابی، نظارت و حفاظت از آب های زیرزمینی کاربرد قابل توجهی دارد. مبنای مطالعه حاضر نیز استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار Expert choice در تعیین مکان های مستعد جهت احداث سد زیرزمینی در آبخوان دشت جارو واقع در شمال شرق خوزستان، با صرف کمترین هزینه و زمان است. در این تحقیق پارامترهای مختلف به صورت لایه های موضوعی ضخامت آبرفت، عرض آبخوان، مقاومت عرضی آبخوان، ضخامت بخش غیراشباع، شیب زمین، گرادیان هیدرولیکی، تراکم آبراهه و فاصله از سازند با انحلال پذیری بالا تهیه و در نرم افزار Arc GIS10/1 به داده های رستری تبدیل و سپس با استفاده از AHP، وزن دهی شدند. نقشه نهایی منطقه با استفاده از روش جمع وزنی به دست آمده و منطقه به لحاظ پتانسیل احداث سد زیرزمینی به پنج ناحیه خیلی خوب، خوب، متوسط، بد و خیلی بد تقسیم بندی شد. درنهایت بخشی از شمال غرب دشت جارو به عنوان مکان مناسب جهت احداث سد زیرزمینی مشخص شد. انتظار می رود که این روش مکان یابی سد زیرزمینی به طور گسترده ای جهت تامین منابع آب جدید در نواحی خشک توسعه یابد.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، دشت جارو، سد زیرزمینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • علی امیری*، علی حقی زاده صفحه 28
    فرایند فرسایش و انتقال رسوب در رودخانه ها یکی از مهم ترین و پیچیده ترین موضوعات مهندسی رودخانه است. با توجه به اینکه در رودخانه ها همواره فرسایش و انتقال رسوب صورت می گیرد؛ بررسی ظرفیت حمل رسوب جریان و مکانیسم انتقال رسوب با توجه به هیدرولیک رودخانه و مورفولوژی آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق سعی شده است که کارایی شبکه های عصبی مصنوعی در پیش بینی رسوب معلق، مورد ارزیابی قرار گیرد. با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی (مدل پرسپترون چندلایه)، رسوب معلق در ایستگاه هیدرومتری گرگر رودخانه جراحی خوزستان پیش بینی و نتایج با منحنی سنجه رسوب مقایسه شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، شبکه عصبی مصنوعی نتایج قابل قبولی را جهت شبیه سازی بار معلق در ایستگاه گرگر ارائه می کند و در مقایسه با منحنی سنجه رسوب از دقت بالاتری برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی نسبت به روش منحنی سنجه می تواند با دقت و اطمینان بیشتر (R2=0.952، RMSE=0.0185 و r2=0.93) برای تخمین بار معلق رسوب مورد استفاده قرار گیرد. البته لازم به ذکر است که شبکه عصبی، نقاط اوج را به درستی پیش بینی نمی کند و این از نقاط ضعف آن به شمار می رود.
    کلیدواژگان: رسوب معلق، شبکه عصبی مصنوعی، منحنی سنجه رسوب، رودخانه جراحی، استان خوزستان
  • نسرین عنبرانی سیاح*، واحدبردی شیخ، امیرسعدالدین، منصور جاجرمی زاده صفحه 37
    یکی از عوامل توسعه هر منطقه، فراهم بودن منابع آب مناسب است و علاوه بر کمیت، کیفیت آن نیز با توجه به تاثیر بر سلامتی انسان ها و توسعه کشاورزی، اهمیت ویژه ای دارد. غفلت در استفاده بهینه از منابع آبی، موجبات تغییرات کیفی و لاجرم غیر قابل استفاده شدن آن ها را در مصارف مختلف فراهم کرده است. حوضه جاماش، منبع اصلی تغذیه دشت قلعه قاضی در انتهای حوضه واقع است و از مراکز مهم کشاورزی استان هرمرگزان محسوب می شود و عمده نیاز آبی کشاورزی منطقه را تامین می کند. بررسی میدانی حوضه جاماش نشان می دهد که علت عمده آلودگی رواناب سطحی، سازندهای زمین شناسی حوضه هستند. بر این اساس تماس آب های سطحی و زیرسطحی با این سازند ها سبب افزایش املاح محلول در آب و هدایت الکتریکی آن می شود. این مشکل در جریانات سیلابی با دبی کم و دبی پایه بیشتر نمایان است. همچنین بیشتر محدود به بخش میانی و خروجی حوضه می شود؛ بنابراین در پژوهش حاضر با بررسی آنالیز شیمیایی نمونه های ایستگاه های هیدرومتری و چشمه ها، علل کاهش کیفیت رواناب و ارتباط آن با سازندهای زمین شناسی حوضه مزبور بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، آلودگی، رودخانه جاماش، سازندهای زمین شناسی، آنالیز شیمیایی، گنبد نمکی
  • فرهاد ابراهیمی*، مجید رئوف، شکرالله اصغری، یاسر حسینی صفحه 50
    نفوذ از پارامترهای مهم چرخه هیدرولوژی است. آگاهی از خصوصیات نفوذ خاک در راستای جلوگیری از فرسایش آن و استفاده مفید از منابع آب، ضروری است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تغییر کاربری اراضی بر پدیده نفوذ و ارائه مدلی مناسب جهت تخمین صحیح آن در هر کاربری صورت گرفت. بدین ترتیب اندازه گیری نفوذ در کاربری های مرتع، کشاورزی و باغ با کمک دستگاه نفوذسنج دیسک مکشی در 5 مکش (0، 3، 6، 10 و 18 سانتی متر آب) و با سه تکرار در هر کاربری انجام شد. شایان ذکر است که کاربری های کشاورزی و باغ از تغییر کاربری مرتع به وجود آمده اند. سپس مدل های کوستیاکوف، کوستیاکوف- لوئیس، هورتون، فیلیپ، گرین- آمپت و سازمان حفاظت خاک امریکا (SCS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با تغییر کاربری از مرتع به کشاورزی یا باغ، سرعت نفوذ و نفوذ تجمعی افزایش می یابد. همچنین مقایسه بین مدل ها نشان داد که در کاربری های مرتع و کشاورزی، مدل های کوستیاکوف و فیلیپ در برآورد نفوذ تجمعی و سرعت نفوذ آب در خاک از دقت بالایی برخوردارند و در کاربری باغ مدل های هورتون و کوستیاکوف بالاترین دقت را دارند.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، نفوذ، اشباع، غیراشباع، نفوذسنج دیسک مکشی، کامیاران
  • فرزاداسماعیلی*، سعید رحمانی صفحه 62
    نقشه های پهنه بندی سیلاب در مطالعات مدیریت سیلاب دشت کاربرد وسیعی دارند. امروزه این نقشه ها یکی از اطلاعات پایه و مهم در مطالعات طرح های عمرانی در دنیا محسوب می شوند و قبل از هرگونه سرمایه گذاری یا اجرای طرح های توسعه، بررسی آن در دستور کار سازمان های ذیربط قرار می گیرد. هدف اصلی در تدوین این مقاله، بررسی کاربردهای وضعیت سیلاب گیری رودخانه های مرزی با استفاده از GIS و مدل های ریاضی از نظر کلی و زیست محیطی و کاربری اراضی است. بر این اساس ابتدا اطلاعات میدانی اخذ و بهArcView به عنوان یک نرم افزار قدرتمند در مدو له کردن پروژه های مربوط به آب وارد شد. سپس آنالیز اولیه داده ها صورت گرفت و خروجی اطلاعات به Hec-Ras وارد شد و با استفاده از اطلاعات هیدرولیکی مربوط به رودخانه مانند دبی و غیره، پروژه اجرا شد. سپس اطلاعات ورودی لازم به همراه نتایج به دست آمده از مراحل قبل به ArcView وارد، پروژه نهایی اجرا و پهنه سیلاب گیری رودخانه تعیین شد. در نهایت، اثر این پروژه از لحاظ مسائل زیست محیطی وکاربری اراضی بررسی شد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، ArcGIS، ArcView، HecRas، رودخانه گاوی
  • مینا سادات سید جواد*، سعید عیسی پور، محمود مشعل صفحه 70
    افزایش انعطاف پذیری توزیع تحویل و کاهش تلفات آب با استفاده از سیستم های کنترل پایین دست عامل مهمی در بهبود عملکرد شبکه ها به شمار می رود. در این رابطه استفاده از شاخص های کاراریی جهت ارزیابی وضعیت سیستم ها و شبکه های آبیاری ضروری است. در تحقیق حاضر به بررسی و مقایسه شرایط طراحی اولیه شبکه آبیاری ورامین با دوره آبیاری 7 روزه و روش بهره برداری شب خاموشی با شرایط خاص (وجود سازه تنظیم شبکه) برداخته شد. همچنین تاثیر سناریوی شب خاموشی در حساسیت سنجی سازه های تنظیم به ویژه در پایین دست شبکه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سناریوی شب خاموشی عملکرد بهتری نسبت به سناریوی 7 روزه دارد و در نتیجه می توان بیان کرد که پایین دست شبکه در سناریوی شب خاموشی نسبت به سناریوی 7 روزه آب کافی در اختیار بهره برداران پایین دست قرار می دهد و آن ها نیز می توانند به طور عادلانه ای همانند بهره برداران بالادست از شبکه آب برداشت کنند.
    کلیدواژگان: سازه های تنظیم، شبکه آبیاری و زهکشی، سناریوی شب خاموشی، ورامین
  • رضا لاله زاری*، فریده انصاری سامانی، علی یوسفوند، مهدیه پیریان صفحه 86
    شیوه ای که برای نگهداری مطلوب از کانال های روباز در کشاورزی انتخاب می شود تا حدود زیادی به نوع فرایند نظارت و ابزار قابل دسترسی متناسب با آن بستگی دارد. در این تحقیق مقبولیت اجتماعی طراحی و ساخت کانال های آبیاری و مشکلات فنی مرتبط با پیمانکار، کشاورز، ناظر و کارفرما در این راستا، بررسی شده است. مطالعه در شهرستان دلفان لرستان در سطح کانال های آب بر کشاورزی به طول 19 کیلومتر که طی سال های 1388 تا 1391 توسط جهاد کشاورزی احداث شده اند انجام گرفت. این کانال ها با سنگ و ملات ماسه سیمان با پوشش بتنی به ضخامت 6 تا 8 سانتی متر و با مقطع ذوزنقه ای ساخته شده اند. بر اساس پژوهش پیش رو مهم ترین موانع تاثیرگذار بر اجرای صحیح کانال به ترتیب عبارت اند از: عدم اجرای صحیح مقطع موجود در دستورکار و ضعف فنی در اجرای طرح. لازم به ذکر است که پس از طبقه بندی و تعیین میزان مشکلات در منطقه، راه حل هایی که در مراحل بعدی احداث کانال های آب بر بیشترین تاثیر مثبت را دارد پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: کانال روباز، عوامل اجرایی، آبیاری، احداث، دشت دلفان
  • عدنان لاریجانی*، مرتضی طبایی صفحه 93
    با توجه به محدودیت های شدید دسترسی به منابع آب سطحی طی سال های اخیر در استان اصفهان و در نتیجه اعمال فشار بهره برداری بر منابع آب زیرزمینی، استفاده از منابع سطحی یا تغذیه مصنوعی، یکی از راه های جبران این فشار محسوب می شود. در این پروژه که در حوضه آبریز نجف آباد انجام شده از نرم افزار ArcGIS برای مکانیابی اجرای طرح های تغذیه مصنوعی استفاده شده است. برای این منظور پارامترهای شیب، کاربری اراضی، فاصله از آبراهه ها، بافت خاک، لیتولوژی و عمق سطح ایستابی به کار گرفته شده است. سپس لایه های اطلاعاتی مربوط به این پارامترها به روش مجموع وزن دار، وزن دهی شدند و سرانجام با تلفیق و همپوشانی لایه ها، نقشه پهنه های مناسب جهت اجرای طرح های تغذیه مصنوعی حاصل شد و مناسب ترین نقاط برای این پروژه مشخص شدند.
    کلیدواژگان: تغذیه مصنوعی، مجموع وزن دار، حوضه آبریز نجف آباد، GIS
  • داریوش محمودی*، محسن رضایی، مجید دشتی برمکی، خلیل رضایی صفحه 104
    در این پژوهش، شناسایی مهم ترین لایه آبدار محدوده کردان کرج با استفاده از مطالعات هیدرواستراتیگرافی، هیدروژئولوژیکی و رسوب شناسی مد نظر قرار گرفته است. بر این اساس، ابتدا با بررسی های زمین شناسی و تبدیل مقاطع زمین شناسی به مقاطع هیدروستراتیگرافی (آب چینه ای)، مخروط افکنه کردان به عنوان مهم ترین لایه آبدار منطقه مورد مطالعه شناسایی شد. سپس نقشه های ژئوفیزیکی همانند نقشه هم مقاومت عرضی، هم ضخامت آبرفت و هم عمق سنگ کف، به منظور شناسایی هندسی آبخوان به کار گرفته شدند. در مرحله بعد، بررسی نمونه های رسوب مخروط افکنه جهت تحلیل دانه بندی و دسترسی به ویژگی های هیدروژئولوژیکی آبخوان صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد که با فاصله گرفتن از منشا رسوبات، ضخامت زیاد می شود؛ اما آبدهی کاهش می یابد و کیفیت این منابع نیز دستخوش تحول می شود. ضریب یکنواختی بالاتر منحنی های دانه بندی در ناحیه میانی مخروط افکنه، نشان دهنده ویژگی های هیدروژئولوژیکی مناسب این ناحیه جهت برداشت آب زیرزمینی است. در پایان، با استفاده از پارامترهای مقاومت عرضی، عمق سنگ کف و ضریب یکنواختی و با روش وزن دهی کارشناسانه و تحلیل سلسله مراتبی، نقشه پتانسیل برداشت آب تهیه شد. نتایج نشان می دهد که منطقه میانی مخروط افکنه، پتانسیل آب قابل قبولی دارد.
    کلیدواژگان: هیدرواستراتیگرافی، کردان، ژئوفیزیک، مخروط افکنه، تحلیل سلسله مراتبی
  • حمیدرضا رمضی، کامران مصطفایی* صفحه 116
    امروزه مطالعات اکتشافی آبخوان با استفاده از روش مقاومت ویژه الکتریکی، روش مناسبی برای تعیین ویژگی های آبخوان به شمار می رود. هدف از مطالعه حاضر نیز بررسی وضعیت هندسی آبخوان چغلوندی و ویژگی های لایه های آبدار آن با استفاده از روش مقاومت ویژه الکتریکی، به منظور استفاده در مدیریت بهره برداری آبخوان است. برای مطالعه این آبخوان 150 گمانه الکتریکی در راستای 11 پروفیل با استفاده از آرایه شلومبرژه برداشت شده است. داده های حاصل مورد پردازش و تفسیر قرار گرفته و مدل سازی معکوس روی آن ها انجام شده است. پس از پردازش داده ها نیمرخ های مقاومت ویژه حقیقی در راستای هر پروفیل به دست آمد. سپس بر اساس آن ها، لایه های ژئوالکتریکی از یکدیگر تفکیک شدند. افزون بر آن نقشه های RT، هم ضخامت آبرفت و هم ارتفاع سنگ کف تهیه شده اند. بر اساس نتایج حاصل، آبخوان شامل چند لایه است که طیف گسترده ای از واریزه های دانه درشت آهکی تا آبرفت های ریز رسی را شامل می شوند. ضخامت آبرفت ها از کناره ها به سمت محدوده میانی دشت افزایش می یابد؛ به گونه ای که در برخی موارد به افزون بر 100 متر می رسد. با استفاده از نقشه های تهیه شده می توان محل ها و فاصله های مناسب و ژرفاهای مناسب برای حفر چاه ها را برگزید که این موارد از پارامترهای اصلی مدیریت بهره برداری از آبخوان و بهینه سازی استفاده از آن هستند.
    کلیدواژگان: آبخوان آبرفتی، گمانه زنی الکتریکی، مقاومت ویژه الکتریکی، مدیریت بهره برداری، چغلوندی، لرستان
  • لاله پرویز* صفحه 129
    دمای هوا پارامتر کلیدی در مطالعه علوم زمینی و محیط زیستی است. تعیین دمای هوا با استفاده از روش TVX با بهره گیری از فن آوری سنجش از دور با غلبه بر محدودیت پراکندگی شبکه های ایستگاه های هواشناسی از اهمیت چشمگیری برخوردار است. هدف اصلی این مقاله بررسی افزایش کارایی روش TVXدر تعیین دمای هوا با تاکید بر برآورد دقیق دمای سطح زمین است. در این راستا الگوریتم های سبرینو و پرایس جهت تعیین دمای سطح زمین مورد استفاده قرار گرفتند. مقایسه مقادیر RMSE داده های دمای سطح زمین و دمای هوا به ترتیب حاکی از کاهش خطا در حدود 7 و 18 درصد در صورت استفاده از الگوریتم پرایس است. هچنین مقایسه مقادیر شاخص NDVI در ایستگاه های مطالعاتی مبین حساسیت روش TVX نسبت به پوشش گیاهی حاکم بر منطقه مطالعاتی است؛ بنابراین افزایش کارایی روش TVX باید برای هر دو مولفه دمای سطح زمین و شاخص NDVI، انجام گیرد. استفاده از الگوریتم کارآمد می تواند نتایج مربوط به بررسی های بیلان آبی از جمله تغییر در مقدار تبخیر از سطح دریاچه ها، تغییر در حجم و مدت رواناب و در نتیجه برنامه ریزی های مدیریتی منابع آب را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: دمای هوا، دمای سطح زمین، روش TVX، شاخص NDVI، شمال غرب ایران
  • محمد رضوانی، سیامند گرویسی، محمد شفیعی زاده* صفحه 139
    اندازه گیری مقادیر آلاینده ها در پساب خروجی تصفیه خانه نشان دهنده سطح عملکرد و راندمان آن تصفیه خانه است. این نوشتار با هدف پایش عملکرد لاگون های هوادهی با اختلاط ناقص در تصفیه خانه فاضلاب شهر میاندوآب در بازه زمانی 9 ماهه و در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان در سال 1391 انجام گرفت. مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. نمونه برداری از فاضلاب خام و پساب خروجی تصفیه خانه به صورت مرکب طی ساعات روز و هر هفته یک بار از محل تعیین شده انجام گرفت و پارامترهای کیفی آن، تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق طی سه فصل پایش نشان داد که عملکرد سیستم، تحت تاثیر شرایط آب و هوایی است و در ماه های سرد سال، راندمان آن افت پیدا می کند. این موضوع حاکی از کند شدن سرعت فعالیت های بیولوژیکی در سرما است. مقایسه کارایی سیستم در فصول مورد مطالعه نشان داد که راندمان حذف مواد آلاینده فاضلاب در فصل تابستان بیشتر از سایر فصول است. میزان حذفBOD5، COD وTSS در تابستان به ترتیب 9/ 5، 4/ 6 و6/6 درصد بیشتر از فصل زمستان است. با مقایسه غلظت پارامترهای مذکور در پساب خروجی در فصول مختلف با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست، می توان از این پساب جهت آبیاری مزارع و کشاورزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب، لاگون هوادهی با اختلاط ناقص، راندمان حذف، پارامترهای کیفی آب، میاندوآب
  • فرزانه پرزلیوند، علیمردان شاهرضایی* صفحه 148
    در این مقاله، مسئله نفوذ نفت و آب در مخازن زیرزمینی مورد بررسی قرار می گیرد. آب زیرزمینی اغلب با کمک چاه برای استفاده های کشاورزی، شهری و صنعتی استخراج می شود. مدل ریاضی این پدیده به صورت یک مسئله نفوذ غیرخطی بیان شده است. در پژوهش حاضر این مسئله با روش تکراری تغییراتی حل می شود. مهم ترین ویژگی این روش، انعطاف پذیری و توانایی آن در حل مسائل غیرخطی است. این تکنیک نیازی به گسسته سازی، خطی سازی و اختلال های کوچک ندارد؛ بنابرین حجم محاسبات عددی را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. برای نشان دادن کارایی روش، در این پژوهش از مثال های عددی نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: روش تکراری تغییراتی، مسئله نفوذ، مخزن زیرزمینی
  • حسن ترابی پوده*، عاطفه عادلی صفحه 155
    تغییر آب و هوا موضوع مهمی است که کشورهای مختلف در ابعاد گوناگون ملی، منطقه ای، قاره ای و بین المللی به بررسی آن می پردازند. بنابر همین اهمیت، پژوهش حاضر به بررسی روند تغییرات بارش کل، حداکثر بارش و دما در کل ایران در مقیاس سالانه با استفاده از آزمون های آماری اختصاص یافته است. داده های مورد استفاده در این پژوهش، داده های 36 ایستگاه هواشناسی منتخب در دوره 40 ساله آماری (2009-1969) در محدوده مورد مطالعه هستند. در این راستا ابتدا شیب خطی روند در داده های نمونه با استفاده از روش TSA تخمین زده و سپس با استفاده از روش های TFPW، PW و VCA اثر ضریب خودهمبستگی از داده ها حذف شد و در واقع داده ها پیش سفید شدند. پس از آن روند تغییرات بارش کل، حداکثر بارش و دما در سری های زمانی اصلی و سری های پیش سفید شده به روش های مذکور با استفاده از آزمون من کندال (MK) مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی توانایی روش های مذکور در حذف ضریب خودهمبستگی، روش TFPW به عنوان بهترین روش شناخته شد. نتایج نشان داده شده بر اساس روشMK_TFPW در مقیاس سالانه حاکی از روند کاهش معنی دار بارش در شمال غرب کشور، روند افزایش معنی دار دما و بدون روند بودن حداکثر بارش در اکثر نقاط کشور است.
    کلیدواژگان: روند، آزمون MK، خودهمبستگی، جریان، پیش سفید کردن
  • مجتبی زارع صفت*، نصرالله کلانتری صفحه 164
    منطقه مورد مطالعه در شمال شهر دزفول، مجاور سد دز در جنوب غرب ایران واقع شده است و ازنظر پتانسیل آب زیرزمینی متغیر است. درک صحیح از پتانسیل منابع آب های زیرزمینی از جهت مدیریت و استفاده پایدار بسیار ضروری است. پتانسیل آب زیرزمینی، به میزان تغذیه بستگی دارد. عوامل تاثیرگذار بر مقدار تغذیه عبارت اند از لیتولوژی، شیب، توپوگرافی، هوازدگی تخلخل و پوشش گیاهی. با توجه به موثر بودن پارامترهای گوناگون بر تغذیه و توانایی های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) برای مدیریت حجم عظیمی از داده های مکانی- زمانی با منابع متفاوت، این وسیله برای مطالعات اولیه در نظر گرفته شد. به منظور افزایش دقت و انعطاف پذیری در قضاوت ها جهت تعیین بیشترین پتانسیل تغذیه طبیعی، GIS توام با منطق فازی (FAHP) مورد استفاده قرار گرفت. بدین منظور ابتدا عوامل موثر بر تغذیه آب زیرزمینی شناسایی و بر اساس استانداردهای موجود وزن دهی شد و با استفاده از نقشه پهنه بندی تهیه شده، مکان های با بیشترین نرخ نفوذ شناسایی گردید. نتایج نشان می دهد که قسمت های مرکزی و غرب بیشترین مقدار نفوذ رادارند، درصورتی که قسمت های نزدیک به شمال، کمترین نقش را در تغذیه آب زیرزمینی ایفا می کنند. همچنین مشخص شد که تغییرات لیتولوژیکی ناشی از شرایط رسوب گذاری و نیز عملکرد گسل ها، پتانسیل آب زیرزمینی را در بین سازندهای مختلف و همچنین در هر سازند کنترل می کند.
    کلیدواژگان: پتانسیل آب زیرزمینی، تغذیه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، FAHP، دزفول
  • زکریا قادری*، اردشیر هزارخانی، کامران رحیمی، حامد کریمی کردستانی صفحه 180
    منطقه چهاردولی قروه با وسعت تقریبی 340 کیلومتر مربع در جنوب شرقی استان کردستان واقع شده است. هدف از این تحقیق، کلاسه بندی و تهیه نقشه کیفی آب زیرزمینی برای شناسایی نواحی دارای کیفیت مناسب برای مصرف خانگی و کشاورزی است. در این راستا برای آزمایش کیفی آب منطقه، غلظت یون های اصلی، هدایت الکتریکی (EC) و pH 66 نمونه از آب چاه ها، چشمه ها و قنات ها که توسط شرکت آب منطقه ای استان کردستان تهیه شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس از دیاگرام USSL و شاخص کربنات سدیم پسماند (RSC) جهت کلاسه بندی کیفی آب برای مصارف کشاورزی و از استاندارد (WHO(1984 جهت کلاسه بندی آب برای مصارف خانگی استفاده شد. در نهایت با هم پوشانی و تلفیق چهار لایه وزنی شامل نقشه های پوسته گذاری، غلظت منیزیم، TDSو سختی کل، نقشه کیفی آب برای مصارف خانگی در چهار کلاس و از هم پوشانی و تلفیق سه لایه وزنی هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم (SAR) و RSC نقشه کیفی آب برای مصارف کشاورزی در سه کلاس تهیه شد. از تلقیق دو نقشه کیفی یادشده، نقشه دومنظوره کیفیت آب برای مصارف خانگی و کشاورزی به دست آمد. این مطالعه نشان داد که GIS ابزار مناسبی برای شناسایی مناطق دارای کیفیت مناسب آب زیرزمینی جهت مصارف گوناگون است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، Arc GIS، مصارف کشاورزی، مصارف خانگی، حوضه چهاردولی
  • کیوان خلیلی، محمد ناظری تهرودی*، حامد محمودزاده صفحه 1
  • فرشید تاران، امیرحسین ناظمی، علی اشرف صدرالدینی، یعقوب دین پژوه صفحه 2
|
  • Atefeh Adeli*, Manoochehr Fathi, Moghadam, Habib Musavi Jahromi Page 1
    Talog Dam located in Khuzestan province plays an important role in power generation and water supply of the region. Some studies are performed on this dam. These studies produce Artificial Time Series and accurate estimates of inflow to the dam which will have an important role in water resources planning in the future. In this study, using the statistics estimated Talog river at the dam site Talog, stochastic modeling was performed for both of them. Various stochastic models such as Autoregressive Model (AR), Moving Average (MA), and Autoregressive Moving Average (ARMA) were fitted to the data. According to the Akaike and Schwarz information criteria, the results of Modeling showed that ARMA model (2,3) was the best model in comparison with the other models. Therefore, according to the selected Model, five artificial time series and forecasting future time series for the model were performed the results of which are presented in the present study.
    Keywords: Stochastic Modeling, Annual Time Series, Discharge, Talog Dam
  • Mina Alambazzadeh*, Manuchehr Chitsazan, Mojtaba Shirmardi Page 14
    Geographical Information System (GIS) is an important instrument in hydrogeology and is of great use in evaluation, supervision and protection of groundwater. This study was an attempt to investigate the application of GIS and Analytical Hierarchical Process (AHP), using Expert choice software, to determine locations suitable to construct underground dam in aquifer of Jaru basin, northeast of Khuzestan, in the least time and with the lowest cost. In this research, different parameters in thematic layers; thickness and width of aquifer, cross resistant of aquifer (RT), thickness of unsaturated zone, ground slope, hydraulic gradient, drainage density and distance from high solubility formations were provided and were converted to raster data, using ArcGIS10.1 software. Then, a raster map was prepared for different layers using AHP. General plan of the area was provided using weightedsum method. Based on the potential to construct underground dam, the area was divided into the following 5 subareas: Very Good, Good, Average, Bad and Very Bad. Finally, a part of the northwest of Jaru basin was determined as a suitable part for constructing an underground dam. It is expected that the method of locating underground dams would be developed to provide new water resources in dry areas.
    Keywords: Analytical Hierarchical Process (AHP), Geographical Information System (GIS), Jaru Basin, Underground Dam, Groundwater
  • Ali Amiri*, Ali Haghizadeh Page 28
    Erosion and sediment transport process in rivers is one of the most important and complex subjects in river engineering. Due to the fact that rivers have always been under erosion and sediment transport, the investigation of sediment transport capacity and mechanism of sediment transport is very important in river hydraulic and morphology. In this research, an attempt was made to evaluate the efficiency of Artificial Neural Networks in prediction of suspended sediment. Using Multi-layer perceptron model (MLP) of Neural Network method, the suspended sediment of Gorgor hydrometric station in Jarahi river of Khozestan was predicted, and the results were compared to those of the sediment rating curve method. According to the results, The ANN model presented acceptable predictions in simulation of Gorgor station suspended sediment load in comparison to the sediment rating curve method. The results also showed that the Artificial Neural Networks estimate the suspended sediment load more accurately (R2=0.952, RMSE=0.0185, r2=0.93) than the available methods such as the rating curve method. However, it must be mentioned that ANN is not able to predict the peak values correctly, which can be a weakness of this model.
    Keywords: Suspended Sediment, Artificial Neural Networks, Jarahi River, Sediment Rating Curve, Khozestzn Province
  • Nasrin Anbarani Sayah*, Vahedberdi Sheikh, Amir Sadoddin, Mansur Jajarmizadeh Page 37
    The availability of suitable water is one of the developmental factors. The quantity of water as well as its quality are of paramount importance, considering the effect they have on human health and agricultural development. Ignorance of the optimum use of water resources has led to a change in the quality of water resources and consequently their uselessness for various consumptions. Jamash catchment is the main source of Ghaleh Ghazi plain recharge that is located at the end of this catchment. This plain is an important agricultural center of the province and the catchment is the major agricultural water resource in the region. Field studies have shown that the main reason for surface runoff contamination is geological formations of the basin. The contact between the surface and underground water with these formations results in an increase in watersoluble minerals and electrical conductivity. During low flood and base flow this problem is more manifest. It is more observed in the middle part of the basin and its outlet. In this research, the reasons behind the changes in water quality and their relation with geological formation are investigated through chemical analysis of hydrometric stations and springs samples.
    Keywords: Water Quality, Pollution, Jamash River, Geological Formations, Chemical Analysis, Salt Dome
  • Farhad Ebrahimi*, Majid Raoof, Shokrollah Asqari, Yaser Hosaini Page 50
    Infiltration is one of the most important parameters of hydrologic cycle. To prevent soil erosion and to utilize water resources, soil infiltration characteristics should be determined. The present study aimed to determine the effect of land-use changes on infiltration and then to choose the best infiltration model of each land-use. Field experiments were conducted in 3 various landuses including pasture, agriculture and garden land-use. Then, agriculture and garden land use engender from pasture land-use, in 5 various tensions (0, 3, 6, 10, 18 cm-H2O) and 3 replication. Infiltration models of Kostiakov, Lewis Kostiakov, Horton, Green- Ampt, Philip and SCS were evaluated. Simulation cumulative infiltration and infiltration rate were compared with the observation data using relative error (RE) and root mean square error (RMSE) parameters. The results indicated that land-use changing from pasture to agriculture or garden leads to an increase in infiltration rate and cumulative infiltration. The comparison of infiltration models indicated that in pasture and agriculture land-use, Kostiakov and Philip models have higher accuracy than other models, but in garden land-use, Horton and Kostiakov models were better than the other ones.
    Keywords: Land, Use Changes, Infiltration, Saturated, Unsaturated, Tension Disk Infiltrometer, Kamyaran
  • Farzad Esmaili*, Saeed Rahmani Page 62
    Flood zoning maps are extensively used in flood management studies. Today, these maps are considered one of the basic and most important sources of information in the studies of civil projects in the world and in the agenda of related organizations before taking any action and making any investment. The main purpose of this study is to investigate the applications of floodmaking situations of border Rivers using GIS, generally mathematical models, environmental issues and land use. The field data was analyzed using ArcView which is a powerful software in modeling the water projects. After the initial analysis, these data and the hydraulic data of the river such as river discharge were analyzed using Hec-Ras software. Then, the data and the results obtained from the software were introduced to ArcView. Next, the final implementation of the project and determination of the flood-making zones of the river were investigated. Finally, the effects in terms of environmental and land use issues were taken into consideration.
    Keywords: Flood, zoning, ArcGIS, Hec, Ras, ArcView, Gavi River
  • Mina Sadat Seyedjavad*, Saeed Isapoor, Mahmoud Mashal Page 70
    Increasing the flexibility of water distribution and delivery and reducing water loss by downstream control systems plays a crucial role in improving the network performance. With respect to this issue، the use of performance indicators for evaluating irrigation systems is indispensible. In this paper، the original design of Varamin irrigation network was evaluated and compared with the 7-day irrigation period and off night operation with specific conditions. Furthermore، the effect of off night operation in the sensitivity of control structures (duck bill) in downstream of the network was evaluated. The result revealed that off night operation had a better performance compared to the 7- day irrigation period. Thus، there is more water available for downstream farmers in the off night scenario rather than 7- day irrigation period scenario. Besides، they can gain as much water as upstream farmers gain.
    Keywords: Control Structures, Hydrodynamic Modeling, Flow Simulation
  • Reza Lalehzari*, Faride Ansari Samany, Ali Yousofvand, Mahdie Pirian Page 86
    The procedure that is to be selected for a sustainable maintenance of open channels in agriculture largely depends on the type of supervising process and the availability of its appropriate device. In this paper, social acceptance and technical problems related to the contractor, farmer, taskmaster and supervisor were taken into consideration. The study was carried out in conveyance channels of agricultural regions in Lorestan province (Delfan Palin), which is 19 km long, from 2007 to 2010. The layouts of structures were performed with 6 to 8 cm thickness and trapezoidal section by gravel, sand and concrete mix. The main problem and influencing factor for desirable utilization are the wrong change in predetermined section scheme and technical failure to perform, respectively. After the classification and assessment of the problems, some solutions which have more positive effects on the next stages of channel construction were suggested.
    Keywords: Open Channels, Operating Factor, Irrigation, Construction, Delfan Plain
  • Adnan Larijani*, Morteza Tabaei Page 93
    Considering the limitation of surface streams in recent years in Isfahan, usage of surface resources by artificial recharge is a way to surmount this problem. Sets of accurate data which confirm the use of assistant tools such as Geographical Information System (GIS) were required. In this study, Najafabaad aquifer was modeled in site selection for artificial recharge of ground water tables. For this purpose, parameters such as slope, land use, distance from streams, soil texture, lithology and depth of water table were investigated. Using GIS technique, a database for further studies was established. Layers related to the parameters were obtained from information and DEM Sheets. Then, layers were weighted via Weighted Sum Method. Finally, the suitable points in site selection for artificial recharge sites were determined by overlaying layers.
    Keywords: Artificial Recharge, Najafabad Aquifer, ArcGis, Weighted Sum Overlaying
  • Dariush Mahmoudi*, Mohsen Rezaei, Majid Dashti Barmaki, Khalil Rezaei Page 104
    In this study, it was tried to identify the most important aquifer in Kurdan plain, karaj area, using hydrostratigraphic, hydrogeologic and sedimentological data. To this end, in the first place, Kurdan alluvial fan as the most important aquifer in the area was investigated using geological investigations and translate the geological sections to the hydrostratigraphic units. Geophysical maps such as iso-resistivity, iso-thickness and iso-depth maps were utilized to identify the aquifer geometry. Next, alluvial fan grain-size analysis and assessment to the hydrogeological properties of aquifer were studied by sediment samples analysis. The results showed that as we move away from the origin of the sediment, although the thickness increases, the discharge and the water quality decrease. Higher uniformity coefficient of grain size distribution curves in median zone of the alluvial fan indicates that hydrogeological properties of this zone are appropriate for groundwater extraction. Finally, using some parameters such as resistivity, bed rock depth and uniformity coefficient and via expert weighting and analytical hierarchically process, potential of water extraction map was prepared. The results showed that the median zone of alluvial fan has an acceptable water extraction potential.
    Keywords: Hydrostratigraphy, Kordan Area, Geophysics, Alluvial Fan, Analytical Hierarchy Process
  • Hamidreza Ramazi, Kamran Mostafaie* Page 116
    In the present study, an attempt was made to explore chaghlalvandi alluvial aquifer, using resistivity method. The study area is located in chaghlalvandi, northeast of Khoramabad, Lorestan. This study aimed to investigate aquifer geometry and groundwater characterization, in order to manage aquifers in a better way. This study was carried out using vertical electrical sounding with Schlumberger array, and 150 VES were surveyed along 11 profiles in this aquifer. The obtained data was processed and interpreted. Then, real resistivity sections were prepared along each of the profiles. Geological layers were identified according to the resistivity of them. Resistivity maps, iso- thickness map of alluvial and RT map of the aquifer were prepared. According to the obtained results, the aquifer includes some layers covering a wide range of alluvia from coarse-grained calcareous to fine alluvial clay. The thickness of the alluvium increases from the aquifer margin to the middle. The maps would be used to select appropriate position, maximum depth and optimization of distance for drilling water wells and management of the aquifers.
    Keywords: Geoelectrical Method, Aquifer, Vertical Electrical Sounding, Chaqlalvandi, Khoramabad, Iran
  • Laleh Parviz* Page 129
    Air temperature is a key parameter in environment and earth sciences studies. Determining the air temperature using TVX method and remote sensing technique by surmounting the restrictions of sparse network of meteorological stations is of paramount importance. The main objective of this study is to investigate the efficiency of TVX method in estimating the air temperature emphasizing the precise estimation of land surface temperature. In this regard, Sobrino and Price algorithms were used for land surface temperature estimation. A comparison of RMSE values related to the land surface temperature and air temperature was indicative of a 7% and 18% decrease of errors, respectively. Moreover, TVX method is sensitive to the vegetation cover. Therefore, increasing the efficiency of TVX method should be done in terms of two components, land surface temperature and NDVI index. Using this method can affect the results of investigating hydrological cycle such as change of evaporation from lakes, change of volume and duration runoff and consequently water resources management planning.
    Keywords: Air Temperature, Land Surface Temperature, TVX Method, NDVI Index, Northwestern Iran
  • Mohammad Rezvani, Siamand Garvisi, Mohammad Shafiezadeh* Page 139
    Measuring the amounts of pollutants in the treated wastewater represents the level of performance and efficiency of the Wastewater Treatment Plant (WWTP). In this cross-sectional study, an attempt was made to monitor the performance of partialmix aerated lagoons in Miandoab WWTP for a period of 9 months in the summer, fall and winter of 2012. The sample was selected from both the input and output of WWTP during daylight hours once a week. The results showed that the performance of the treatment is influenced by weather conditions and the efficiency of the system will decrease if the weather is cold which will lead to a slowdown in the biological activities. The analysis of the system's performance indicated that the elimination efficiency of the pollutants from wastewater is higher in summer in comparison with other months. The Removing Percentage of BOD5, COD, TSS in summer was 5.9, 6.4 and 6.6 percent higher than those values in winter. The comparison of the concentration of the effluent of WWTP with the standards of Iran's Environmental Protection Agency showed that the output of the plant can be used for agricultural irrigation.
    Keywords: Wastewater Treatment Plant, Partial, mix Aerated Lagoons, Efficiency, Water Quality Parameter, Miandoab
  • Farzaneh Parzlivand, Alimardan Shahrezaee* Page 148
    In this paper, an attempt was made to investigate the diffusion of oil and water in underground reservoirs. Underground water is often withdrawn for agricultural, municipal, and industrial use by constructing and operating extraction wells. Mathematical modeling of this phenomenon was presented as a nonlinear diffusion problem. Variational iteration method was utilized for this purpose. Among the main features of the method are its flexibility and ability to solve nonlinear equations. This technique does not require any discretization, linearization or small perturbations and therefore reduces the numerical computations to a great extent. Numerical examples were examined to show the efficiency of the technique.
    Keywords: Variational Iteration Method, Diffusion Problem, Underground Reservoir
  • Hasan Torabi Poude*, Atefe Adeli Page 155
    Climate change has recently received much attention at local, national and international level. To this end, an attempt was made to investigate the trend of total precipitation, maximum precipitation and temperature in Iran at annual scale. The data was obtained from 36 hydrometric stations from 1969 to 2009. In this study, the slope of the linear trend in the data was investigated using TSA, TFPW, PW and VCA methods. The effect of coefficient of autocorrelation of data was eliminated, and discharge time series were prewhittened, then the changing trend of total precipitation, maximum precipitation and temperature of original and prewhittened time series were analyzed using MK test. Ultimately, the ability of TFPW, PW and VCA methods in delimiting autocorrelation coefficient were investigated. The results showed that TFPW method is the best one for delimiting autocorrelation coefficient. The results of the investigation were presented based on MK_TFPW at the annual scale. Moreover, the results were indicative of a significant negative trend for the total precipitation in most parts of the country, a significant positive trend for the temperature in northwest of Iran and almost no trend in most parts of the country (no negative or Positive trend) for maximum precipitation.
    Keywords: Trend, Mann, Kendall Test, Autocorrelation, Stream Flow, Prewhitten
  • Mojtaba Zaresefat*, Nasrolah Kalantari Page 164
    The study area is located in northern Dezful City, adjacent to Dez dam, in southwest of Iran and has variable groundwater potentials. Correct understanding of groundwater potential is essential for water resources management and sustainable use. Groundwater potential mainly depends on the amount of recharge. Lithology, slope, topography, weathering, porosity and vegetation are among the factors which influence recharge. Due to the large number of influencing factors on recharge and capabilities of Geographic Information System (GIS) in managing large amounts of spatiotemporal data from various sources, this tool was employed for preliminary studies. In order to increase judgment accuracy and flexibility in finding the highest natural recharge potential of the area, GIS was integrated with Fuzzy AHP. In the first place, factors influencing groundwater recharge were identified and weighted based on existing standards. The resulting zonation map was then used to identify areas with the highest penetration rate. Results showed that central and western parts of the area have the highest penetration rates, while areas adjacent to the northern parts have the lowest effect on groundwater recharge. It was also concluded that lithological variations caused by sedimentation conditions and fault activities, control groundwater potential among different geological formations and within each formation.
    Keywords: Potential, Groundwater Source, GIS, FAHP, Dezful
  • Zakaria Qaderi*, Ardeshir Hezarkhani, Kamran Rahimi, Hamed Karimi Page 180
    Chahardoli basin with an area of 340 square meters is located in the southeast of Kordestan province. In order to analyze the water quality, 66 samples were taken from wells, springs and qanats by Kordestan Regional Water Co. The concentration of major ions, electric conductivity (EC) and pH of the samples were measured. In This study, GIS was used to classify and map groundwater quality suitable zones for agriculture and domestic purposes. Water quality was classified for agricultural purposes by using USSL diagram and residual sodium carbonate (RSC) and it was classified for domestic purposes according to WHO (1984) standard. Finally, the water quality map for domestic purposes was prepared in four classes by combining the four weighted layer maps including incrustation, magnesium concentration, total dissolved solids (TDS), and total hardness,. The dual purpose map for both agricultural and domestic uses was prepared by combining the three weighted layer maps including EC, sodium absorption ratio (SAR) and RSC, the water quality map for agricultural purposes was prepared in three classes. After combining the two different quality maps. The results showed that GIS is a good instrument for identifying suitable quality groundwater zones for different purposes.
    Keywords: Groundwater, Arc GIS, Domestic, Agriculture, Chahardoli Basin
  • Keivan Khalili, Mohammad Nazeri Tahrudi*, Hamed Mahmoudzadeh Page 1
    One of the most important conditions in time series analysis is that time series have to be stationary. A time series is stationary in its statistical parameters when its expected value is time independent. Most time series are non-stationary. Thus it is necessary to recognize the factors causing non-stationariness and eliminate them from the time series. One of the important factors causing non-stationariness is the time series trend. In this research, the annual precipitation data set of 31 synoptic stations in the captials of the provinces in Iran during the period of 1961 to 2010 were used to investigate possible trends. The results of this study indicated that among 31 stations in the country, approximately 32 percent of the stations had a non-significant upward trend at the level of 5 percent, 9 percent of the stations had a non-significant downward trend at the 1 percent level and almost 48 percent of the stations in the country had a non-significant downward trend at the 5 percent level in the recent half-century.
    Keywords: Trend, Annual Precipitation, Mann, Kendall
  • Farshid Taran*, Amir Hossein Nazemi, Ali Ashraf Sadraddini, Yaqoub Dinpazhooh Page 2
    The phenomenon of transport in aquifers, as heterogeneous porous media, has been the subject of research over the past two decades. Characterizing the role of dispersivity in mass transport in such media is essential to any effort in predicting the movement of contaminant in water resources. In this study, to presume heterogeneity of porous media, three types of spatiallyvaried dispersion coefficients were used. These coefficients including linear, power and exponential functions were inserted separately in the mass transport equation in porous media. Then, these models were solved analytically using boundary conditions of the first- (Dirichlet) and third-kind (Cauchy). To illustrate concentration profiles, data of continuous injection of sodium chloride ions in a laboratory soil column were used. The values of concentration in column at various times were estimated by CXTFIT2.1 code. Concentration profiles of both boundary conditions showed that at early times after the injection, dispersion coefficient of the linear model was more compatible with the experimental data and with elapsing time, results of the power model were better than those of the other two models. Moreover, the results showed that Cauchy and Dirichlet conditions were more appropriate for solving linear and exponential models, respectively.
    Keywords: Advection, Dispersion Equation, Dirichlet Condition, Cauchy Condition, Spatially Variable Dispersion Coefficient
  • Negar Tayebzadeh Moqadam*, Bahram Malekmohammadi, Esmaeil Salehi Page 3
    In this study, environmental risk assessment (ERA) was utilized to identify and assess the risks of Anzali wetland on the southern coast of the Caspian Sea in northern Iran. Fault tree analysis (FTA) was used to identify environmental risk factors and environmental failure mode; and effect analysis (EFMEA) was used to assess the risks. Based on the results of ERA, rural and urban wastewater and agricultural wastewater with the RPN 125, non-native species and soil erosion and sediment transport in rivers with RPN 100 and industrial wastewater with RPN 80 are the most important risk factors. According to the conducted ranking, 20% of the risk factors have low level risk while 53.3% placed on the moderate level risk and 26.7% belonged to the highrisk level group. At the end, management strategies to control and manage the environmental risks for Anzali wetland were proposed. This study shows the effectiveness of the FTA method in identification of the environmental risk factors and EFMEA method in risk quantity estimation.
    Keywords: Environmental Risk Assessment (ERA), Environmental Failure Mode, Effect Analysis (EFMEA), Fault Tree Analysis (FTA), Risk Factor, Anzali Wetland, Iran